Social

Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015

Let them eat cake

  Νέα προσθήκη στο ράφι σήμερα, ένα βιβλίο το οποίο έφτασε ταχυδρομικώς μετά από τρεις εβδομάδες αναμονής! Το "Γυμνή όπως γεννήθηκα: Η ζωή της Μαρίας Αντουανέτας" της Σένα Τζέτερ Νάσλουντ, εκδόσεις Ωκεανίδα, ήρθε για να μου δώσει λίγη απ' την ευχαρίστηση που παίρνω από τις τόσο αγαπημένες μου ταινίες εποχής, που εκτυλίσσονται στην Ευρώπη του 17ου και 18ου αιώνα. Είναι γραμμένο σε ημερολογιακό ύφος, το οποίο κάνει την ανάγνωσή του ακόμα πιο εύκολη κι ευχάριστη, και εξιστορεί τη ζωή και τις σκέψεις της Μαρίας Αντουανέτας, βασίλισσας της Γαλλίας από το 1774 μέχρι το 1792. Πολύ φοβάμαι ότι δεν θα κρατηθώ και θα αρχίσω από σήμερα κιόλας το διάβασμά του, παρόλο που διαβάζω ήδη τρία βιβλία συγχρόνως!



  Εάν είστε κι εσείς λάτρεις εκείνης της εποχής και σας γοητεύουν η αρχιτεκτονική, η τέχνη, η ενδυμασία και οι ίντριγκες των βασιλικών οικογενειών του 18ου αιώνα όπως κι εμένα, τότε σας προτείνω τις παρακάτω ταινίες:

1) Dangerous Liaisons (1988)
Με τον John Malkovich και την Glenn Close να δίνουν εξαιρετικές ερμηνείες στους πρωταγωνιστικούς ρόλους και τις Uma Thurman και Michelle Pfeiffer να συμπληρώνουν το εξαιρετικό καστ, η ταινία αυτή πραγματεύεται ένα επικίνδυνο παιχνίδι αποπλάνησης μεταξύ του Vicomte de Valmont και της Marquise de Merteuil, με φόντο την Γαλλία του 18ου αιώνα.


  2) The Duchess (2008)
Tο χρονικό της ζωής της αριστοκράτισσας Georgianna, δούκισσας του Devonshire, η οποία έγινε γνωστή για την ενεργό της δράση στην πολιτική. Η ταινία έχει κερδίσει Όσκαρ για τα πραγματικά υπέροχα κοστούμια της. Ένας λόγος παραπάνω για να την δείτε: πρωταγωνιστεί ο Ralph Fiennes στο ρόλο του δούκα, στο πλευρό της δούκισσας Keira Knightley!


3) Marie Antoinette (2006)
Φυσικά δεν θα μπορούσα να παραλείψω την αγαπημένη μου Μαρία Αντουανέτα, σκηνοθετημένη από την Sofia Coppola, με την Kirsten Dunst στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Η ταινία ακολουθεί την Αντουανέτα από την άφιξή της στη Γαλλία και την άνοδο στον γαλλικό θρόνο, μέχρι την πτώση των Βερσαλλιών. Εκπληκτική μουσική και χρώματα και φανταστικά κοστούμια που χάρισαν στην ταινία το Όσκαρ καλύτερων κοστουμιών.



Υ.Γ. Η πασίγνωστη φράση "Αφού δεν έχουν ψωμί, ας φάνε παντεσπάνι" (Let them eat cake) που αποδίδεται στην Μαρία Αντουανέτα, αποτελεί ένα μάλλον απίθανο σενάριο, αφού αναφέρθηκε για πρώτη φορά το 1765 στο βιβλίο του Ζαν Ζακ Ρουσώ "Απολογίες". Η Αντουανέτα γεννήθηκε στις 2 Νοεμβρίου του 1755, γεγονός που υποδεικνύει ότι όταν γράφτηκε το βιβλίο, ήταν μόλις 9 χρονών και δεν είχε επισκεφθεί μέχρι τότε την Γαλλία. Ο Ρουσώ αναφέρει στις "Απολογίες" ότι μια φορά ήθελε να φάει ψωμί αλλά ήταν πολύ καλά ντυμένος για να μπει σε έναν απλό φούρνο, και τότε θυμήθηκε την πασίγνωστη αυτή φράση, αποδίδοντάς την σε κάποια άγνωστη πριγκίπισσα. Παρόμοια έκφραση υπάρχει και στην κινέζικη παράδοση η οποία αποδίδεται στον Αυτοκράτορα Χούι, ο οποίος έζησε τον 4ο μ.Χ. αιώνα και όταν του είπαν ότι ο λαός δεν είχε ρύζι να φάει, ο αυτοκράτορας απάντησε: «Γιατί δεν τρώνε κρέας;»

4 σχόλια:

  1. Μ'αρέσει πολύ το post! Λατρεύω τα period films και να φανταστείς δεν έχω δει καμία από τις από πάνω, έφτιαξα λίστα! :)
    (Σε έκανα tag σε αυτό το post, αν θες να συμμετέχεις, θα περιμένω τις απαντήσεις σου ^_^ https://overtheplace.wordpress.com/2015/01/30/epic-reads-tag/)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι και οι τρεις υπέροχες!! Σ ευχαριστώ για το tag!! Θα χαρώ πολύ να συμμετάσχω! :D

      Διαγραφή
  2. Πολύ ωραία ανάρτηση! Κι εγώ δεν έχω δει καμία απ' αυτές τις ταινίες ενώ μ' αρέσουν πολύ τέτοιου τύπου. Το βιβλίο φαίνεται υπέροχο, και πολύ ενδιαφέρον αυτό με το παντεσπάνι, που όλοι νομίζουμε ότι το είπε όντως η Μαρία Αντουανέτα. Άκου να δεις!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ι εγώ τρελαίνομαι για εκείνη την εποχή, ειδικά για τα φανταχτερά και περίτεχνα ρούχα τους! Το βιβλίο όντως διαβάζεται χωρίς να το καταλαβαίνεις!

      Διαγραφή